Wpływ warunków przyrodniczych na plonowanie i właściwości chemiczne soi uprawianej na Opolszczyźnie - Lewandowska, Sylwia (Influence of environmental conditions on yields and chemical composition of soybean grown in Opolskie Voivodeship, 2019)
Celem badań polowych przeprowadzonych w latach 2014–2016 w Bąkowie, Głubczycach i Łosiowie było określenie reakcji czterech odmian soi (Aldana, Aligator, Augusta i Mavka), o zróżnicowanej wczesności i pochodzących z różnych stref klimatycznych, na panujące warunki przyrodnicze występujące na terenie województwa opolskiego.
Monografie CCXVIII
Keywords: soja; odmiany; warunki przyrodnicze; zawartość białka; zawartość tłuszczu; profil kwasów tłuszczowych; fitosterole; izoflawony; związki o niepożądanych zapachach