Przemiany wsi podmiejskich a krajobraz przestrzeni publicznych na przykładzie otoczenia Wrocławia - Serafin, Liliana (The transformations of suburban villages and the landscape of public spaces on the example of the surroundings of Wrocław, 2019)
Celem pracy jest określenie wpływu sąsiedztwa dużego miasta na kształtowanie krajobrazu przestrzeni publicznych wsi podmiejskich, sprecyzowanie tendencji, a następnie opracowanie metody wyznaczania potencjalnych przestrzeni publicznych, które mogą wpływać pozytywnie na krajobraz wsi. Do celów badawczych wybrano dziewięć gmin sąsiadujących z Wrocławiem, które poddano analizom ogólnym.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: krajobraz wiejski; suburbanizacja; wsie podmiejskie; przestrzenie publiczne; place wiejskie