Ocena metod pozyskiwania danych geometrycznych dla potrzeb wczesnego ostrzegania przed zagrożeniami osuwiskowymi - Ćmielewski, Bartłomiej (Evaluation of the methods for acquiring geometric data for the purpose of early warning against landslide threats, 2019)
W niniejszej pracy autor poddał ocenie metody pozyskiwania danych o stanie geometrycznym obszarów objętych ruchami masowymi, ich możliwości, wady i zalety. Poddano również ocenie własne nowatorskie konstrukcje tanich urządzeń kontrolno-pomiarowych opracowanych w ramach niniejszej rozprawy. Dla omawianych w rozprawie metod starano się również określić ich przydatność na różnych etapach występowania ruchów masowych (intensywność zjawiska), szczególnie ich przydatność dla potrzeb wczesnego ostrzegania.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: ruchy masowe; osuwisko; analiza deformacji; monitoring; Bardo (woj. dolnośląskie); MEMS