Czynniki wpływające na atrakcyjność kwiatów jadalnych - Śmiechowska, Maria (Factors that influence atractiveness of edible flowers, 2018)
W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie kwiatami, w tym szczególnie kwiatami jadalnymi. Pierwotnie kwiaty były wykorzystywane w celach ozdobnych. Takie ich przeznaczenie znajdujemy w starożytnych Chinach, Rzymie czy Egipcie. Wówczas służyły głównie jako ozdoba oraz źródło aromatów dla uczestników biesiad. Takie też funkcje kwiatów wykorzystywano w cesarskiej Francji. W późniejszym okresie francuscy perfumiarze zastosowali ekstrakty kwiatowe do produkcji zapachów zamkniętych w szklanych flakonach. Obecnie kwiaty jadalne traktowane są jako element dekoracji potraw i źródło wrażeń nie tylko estetycznych, ale także smakowych. Kwiaty jadalne są również źródłem substancji bioaktywnych, jak polifenole, witaminy, związki mineralne. Powstają ogrody kwiatów jadalnych celem popularyzowania i edukowania w zakresie bezpiecznej konsumpcji
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2018, Nr 1 (28), s. 42-49
Keywords: kwiaty jadalne; konsumpcja; zawartość substancji bioaktywnych; zapewnienie bezpieczeństwa; turystyka kulinarna; edible flowers; consumption; content of bioactive substances; ensuring safety; culinary tourism