Turystyka gastronomiczna – fakty i mity - Czarniecka-Skubina, Ewa; Głuchowski, Artur (Gastronomic tourism – facts and myths, 2018)
Celem pracy było przedstawienie turystyki gastronomicznej w Polsce, w tym faktów i mitów dotyczących tego segmentu turystyki. Zaprezentowano możliwości wykorzystania różnych jej form przez przewodników turystycznych w regionie. Oferta turystyki gastronomicznej w Polsce jest bogata i zróżnicowana (kuchnia regionalna i kuchnia międzynarodowa). Polską gastronomię cechuje tradycyjna gościnność, wysoka jakość usług w znacznym odestku obiektów oraz wykorzystanie polskich produktów żywnościowych. Mitem jest jednak dostępność informacji na jej temat dla potencjalnych odbiorców. Brakuje zwłaszcza ofert w języku obcym. Jest to prawdopodobnie związane z niedostateczną ilością środków finansowych przeznaczonych na promocję wśród turystów. Lokalni przewodnicy mogliby się włączyć w działania promocyjne swojego regionu, promując nie tylko zabytki i krajobraz, ale również regionalne kulinaria. Niezbędne wydają się szkolenia dla przewodników i przygotowanie w regionach ofert pakietów turystycznych z tego zakresu
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2018, Nr 1 (28), s. 23-31
Keywords: turystyka; gastronomia; oferta; mity; fakty; tourism; gastronomy; offer; myths; facts