Wpływ wysokich stężeń azotu na biologiczne oczyszczanie ścieków cukrowniczych - Chuda, Aleksandra; Ziemiński, Krzysztof (Effect of high nitrogen concentrations on the biological treatment of wastewater from the sugar industry, 2018)
Dokonano oceny możliwości usuwania wysokich stężeń azotu ze ścieków przemysłowych w reaktorach biologicznych. Oczyszczaniu poddawano poferment po procesie fermentacji beztlenowej wysłodków buraczanych zawierający wysokie stężenia azotu wraz ze ściekami cukrowniczymi. Do realizacji pracy zastosowano układ z wydzieloną komorą denitryfikacji o objętości 12,66 dm3 oraz komorą nitryfikacji o objętości 33,43 dm3. Wykazano, że mikroorganizmy osadu czynnego można zaadaptować do wysokich stężeń azotu ogólnego. Doprowadzanie do układu ładunku azotu ogólnego wynoszącego maksymalnie 5,57 g/d oraz ładunku ChZT 59,27 g/d nie powodowało inhibicji procesu. Stężenie azotu ogólnego w uzyskiwanych ściekach oczyszczonych nie przekraczało 25 mg/dm3, a ChZT – 110 mg O2/dm3
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2018, Nr 1 (28), s. 9-22
Keywords: poferment; ścieki cukrownicze; nitryfikacja; denitryfikacja; digestate; wastewater from the sugar industry; nitrification; denitrification