Hybrydyzacja metodyk kanban i scrum jako narzędzie dostarczania oprogramowania - Wróbel, Ewelina (Hybridization of kanban and scrum methodologies as a tool of software providing, 2018)
Celem artykułu jest wypracowanie metodyki, będącej odpowiedzią na zmieniające się otoczenie przedsięwzięcia informatycznego. Autorka zajęła się problemem badawczym, związanym z niedostosowaniem metodyki do specyfiki organizacji i wykonywanego projektu. Biorąc pod uwagę wieloletnie doświadczenie we wdrażaniu i utrzymaniu systemów informatycznych wspierających działanie przedsiębiorstw w różnych branżach i sektorach gospodarki opisała możliwości oraz słabe strony dwóch wybranych metodyk, a następnie dokonała ich hybrydyzacji, sięgając po najlepsze cechy obu. Efektem pracy są założenia początkowe nowej metodyki, które mogą być dostosowywane przez zespół projektowy do swoich indywidualnych potrzeb. Wypracowana metodyka jest elastyczna i pozwala na jej dalszy rozwój zgodnie z potrzebami zespołu oraz projektu
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2018, Nr 2 (48), s. 93-106
Keywords: agile; kanban; metodyki; scrum; zarządzanie projektem informatycznym; oprogramowanie; methodologies; IT project management; software development