Modelowanie procesów biznesowych z wykorzystaniem sieci Petriego i BPMN. Próba oceny metod - Chomiak-Orsa, Iwona; Kołtonowska, Alicja (Business processes modeling using Petri Net and BPMN. An attempt to methods evaluation, 2018)
Celem artykułu jest porównanie wybranych metod modelowania procesów biznesowych. W pierwszej części artykułu wyjaśniono podstawowe pojęcia związane z badanym problemem, takie jak analiza biznesowa, model procesu biznesowego, oraz scharakteryzowano badane metody. W drugiej części dokonano analizy porównawczej przez pryzmat czterech kryteriów oceny. Artykuł stanowi jeden z etapów prac badawczych, jakie zostały podjęte w celu stworzenia hybrydowej metody modelowania procesów biznesowych, której zadaniem jest ich wspomaganie
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2018, Nr 2 (48), s. 9-18
Keywords: analiza biznesowa; model biznesowy; sieci Petriego; BPMN; business analysis; business process model; Petri nets