Big data w globalizacji procesów biznesowych - Butryn, Beata; Hauke, Krzysztof (Big data in the globalization of business processes, 2018)
Big data stwarza nowe wyzwania dla gospodarki globalnej. Trudno sobie dzisiaj wyobrazić biznes, który nie byłby wspomagany nowymi technologiami ICT. Wolumeny danych, z jakimi mamy do czynienia na wejściu procesu przetwarzania, zmuszają nas do wykorzystania metod, które są specyficzne dla big data. Od big data nie wymaga się dokładnego uzyskania wyniku w postaci liczbowej. Ważne są przede wszystkim procedury, które potrafią określić zależność pomiędzy napływającymi różnymi danymi. W gospodarce globalnej jest to szczególnie ważne, ponieważ zmienia się model prowadzenia biznesu. W artykule przedstawiona jest rola technologii big data w procesie globalizacji prowadzenia biznesu
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2018, Nr 1 (47), s. 32-42
Keywords: biznes; globalizacja; big data; business; globalization