Presja technologiczna jako antecedencja współpracy międzyorganizacyjnej – kontekst sektora turystycznego - Wójcik, Dagmara (Technological pressure as an antecedent of inter-organizational cooperation – tourism sector context, 2018)
Współpraca międzyorganizacyjna stanowi jeden z dynamicznie rozwijających się obszarów badawczych w zarządzaniu strategicznym. Natomiast antecedencje współpracy międzyorganizacyjnej – realizowanej zarówno w diadach, jak i sieciach – pomimo wciąż rosnącej liczby publikacji oraz zainteresowania ze strony badaczy, nie były – jak dotąd – szerzej analizowane. Jednocześnie światowy trend w kierunku rozwoju nowoczesnych technologii przyczynił się do powstania tzw. presji technologicznej, prowadzącej z kolei do digitalizacji sektora turystycznego. Natomiast znaczen ie presji technologicznej dla współpracy w tym sektorze stanowi lukę poznawczą, wciąż wymagającą wypełnienia. Celem artykułu jest przybliżenie istoty i znaczenia presji technologicznej jako antecedencji współpracy międzyorganizacyjnej oraz jej egzemplifikacja w sektorze turystycznym. Wnioski sformułowano na podstawie indywidualnych wywiadów pogłębionych, przeprowadzonych wśród przedsiębiorców turystycznych w różnych regionach Polski
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 538, s. 465-476
Keywords: presja technologiczna; współpraca międzyorganizacyjna; antecedencje; sektor turystyczny; technological pressure; inter-organizational cooperation; antecedents; tourism sector