Reliability Centered Maintenance (RCM) współczesnym narzędziem realizacji strategii obsługi eksploatacyjnej - Walczak, Maciej (Reliability Centered Maintenance (RCM) – a contemporary tool of strategy realization of operation service, 2018)
Rozwój technologii i automatyzacja procesów wytwarzania stawiają coraz wyższe wymagania odnośnie do utrzymania w sprawności posiadanych środków technicznych. Procesy te stały się siłą napędową postępu w zakresie obsługi eksploatacyjnej, w tym powstania dwóch kluczowych dla współczesnego utrzymania ruchu rozwiązań – TPM (Total Productive Maintenance – ukierunkowane na produktywność) i RCM (Realiability Centered Maintenance – ukierunkowane na niezawodność). W opracowaniu zarysowano genezę powstania, wytyczne postępowania, zalety i ograniczenia RCM oraz przeprowadzono porównanie RCM z TPM. W konkluzji zaakcentowano konieczność szerszego stosowania nowoczesnych metod utrzymania ruchu w celu poprawy efektywności funkcjonowania przedsiębiorstw. Podkreślono również, że wielowymiarowość i horyzont czasowy podejmowanych działań oraz ich waga wymagają uwzględniania obsługi eksploatacyjnej już na szczeblu działań strategicznych przedsiębiorstwa
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 538, s. 444-453
Keywords: RCM; TPM; utrzymanie ruchu; współczesne koncepcje zarządzania; traffic maintenance; contemporary management concepts