Instytucjonalne i organizacyjne uwarunkowania wyborów strategicznych w przedsiębiorstwach - Urbanowska-Sojkin, Elżbieta (Institutional and organisational determinants of strategic choices in companies, 2018)
Wybory strategiczne odbywają się w warunkach niepewności, a decydenci podlegają wpływom różnych czynników egzogenicznych i endogenicznych. Do rzadko podejmowanych przedmiotów dyskusji naukowych należy wpływ na zarządzanie strategiczne czynników określanych mianem „instytucjonalne”. Deficyt rozważań w tym zakresie przedmiotowym był wielokrotnie zgłaszany przez badaczy. Stał się inspiracją do przygotowania tego opracowania. W treści artykułu rozważa się z jednej strony potencjalny wpływ instytucji i logik instytucjonalnych na wybory i zachowanie przedsiębiorstwa w perspektywie strategicznej, a z drugiej strony wpływ zarządzania strategicznego na instytucje wewnątrzorganizacyjne i międzyorganizacyjne. W końcowej części artykułu uwzględniono uwarunkowania organizacyjne wyborów strategicznych. Artykuł powstał na podstawie analizy ustaleń teoretycznych z zastosowaniem analizy krytycznej literatury
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 538, s. 432-443
Keywords: instytucje; zarządzanie strategiczne; institutions; strategic management; strategic choices