Logika szans i prostych reguł w warunkach przeciążenia informacyjnego menedżerów - Światowiec-Szczepańska, Justyna (Logic of opportunities and simple rules in the conditions of informational overloading of managers, 2018)
Artykuł ma charakter koncepcyjny. Podjętym problemem jest podejmowanie efektywnych menedżerskich decyzji strategicznych w specyficznych warunkach przeciążenia informacyjnego w dynamicznym otoczeniu. Celem artykułu jest wskazanie luki badawczej z tego zakresu. Podstawowym założeniem rozważań jest ograniczona racjonalność menedżerów rozumiana jako ograniczone zdolności człowieka w zakresie dostępu i przetwarzania informacji. W pierwszej części artykułu przedstawiono istotę przeciążenia informacyjnego. W kolejnej opisano mechanizmy adaptacyjne i heurystyczne podejmowanie decyzji. Wskazano, że w określonych sytuacjach mogą one odgrywać rolę strategii w organizacjach. W rozważaniach wskazano znaczenie podejścia „racjonalno-heurystycznego”, zwanego logiką prostych reguł, będącego alternatywą wobec podejść zasobowego i pozycyjnego w zarządzaniu strategicznym. W wyniku przeprowadzonej analizy zidentyfikowano luki badawcze zarówno w zakresie badań deskryptywnych, jak i preskryptywnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 538, s. 424-431
Keywords: logika prostych reguł; przeciążenie informacyjne; podejmowanie decyzji strategicznych; logic of simple rules; information overload; making strategic decisions