Rodzaje sieci tworzących otwarte innowacje w Polsce - Sopińska, Agnieszka; Dziurski, Patryk (Types of open innovation networks in Poland, 2018)
Celem artykułu jest przedstawienie autorskiej klasyfikacji rodzajów sieci tworzących otwarte innowacje oraz ich empiryczna weryfikacja na polskim rynku. Autorzy zaproponowali klasyfikację rodzajów sieci tworzących otwarte innowacje, uwzględniając dwa kryteria: liczbę koordynatorów przepływu wiedzy oraz poziom zróżnicowania partnerów. Zderzenie dwóch kryteriów pozwoliło autorom zidentyfikować cztery rodzaje sieci tworzących otwarte innowacje: sieć monocentryczną homogeniczną, sieć monocentryczną heterogeniczną, sieć policentryczną homogeniczną oraz sieć policentryczną heterogeniczną. Wyniki uzyskane z badań empirycznych (metoda standaryzowanych telefonicznych wywiadów kwestionariuszowych ze wspomaganiem komputerowym CATI) pozwalają stwierdzić, że dominującym rodzajem sieci tworzącej otwarte innowacje w Polsce była sieć monocentryczna homogeniczna. Zdecydowanie rzadziej występowała sieć policentryczna homogeniczna, a zupełnie sporadycznie sieć monocentryczna heterogeniczna oraz sieć policentryczna heterogeniczna
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 538, s. 402-411
Keywords: sieci; otwarte innowacje; sieć policentryczna; sieć monocentryczna; sieć heterogeniczna; sieć homogeniczna; networks; open innovations; polycentric network; monocentric network; heterogeneous network; homogeneous network