Dyskurs o zmianach strategicznych w budownictwie - Puszko, Katarzyna (Discourse on strategic changes in building trade, 2018)
Zarządzanie strategiczne jako kierunek w naukach organizacji i zarządzania wykreowano jako swoistą odpowiedź na sytuacje nieciągłości i dużą turbulencję otoczenia. Zarządzanie strategiczne jest z jednej strony dziedziną wiedzy, z drugiej zaś konkretną działalnością praktyczną prowadzoną przez przedsiębiorstwa, której współczesnym kierunkiem rozwoju jest problematyka zmian strategicznych. Celem referatu jest przeprowadzenie dyskusji na temat stanu obecnego zmian strategicznych oraz identyfikacja i ocena skłonności przedsiębiorstw do wprowadzania zmian strategicznych ze szczególnym uwzględnieniem podmiotów działających w branży budowlanej. W referacie przedstawiono badania własne przeprowadzone metodą ankietową wśród przedsiębiorstw budowlanych zlokalizowanych na Dolnym Śląsku
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 538, s. 359-375
Keywords: zmiana strategiczna; budownictwo; strategic change; building trade