Technologia i organizacja w blockchainie - Pietrewicz, Lesław (Technology and organization in blockchain, 2018)
Technologie odgrywają kluczową rolę w procesach organizacyjnych i różnicowaniu struktur przedsiębiorstw. Celem opracowania jest identyfikacja i opis mechanizmów leżących u podstaw wykształcenia się i funkcjonowania nowej technologii blockchain i opartych na niej form organizacyjnych. Praca ma charakter studiów literaturowych i posługuje się postulowaną przez Davisa i Marquisa [2005] dla badań organizacyjnych metodyką teoretyzowania opartego na mechanizmach. Przeprowadzona analiza pokazała, jak rozwój technologii i struktur blockchaina (struktur społecznościowych) wykazuje wzajemne warunkowanie się i współtworzenie. Racją bytu tych struktur jest oparcie się na technologii blockchain, a ich rozwój jest siłą napędową dalszego postępu tej technologii. Uzyskane wyniki niosą z sobą ważne implikacje dla zarządzania strategicznego, wskazując, że z rozwojem technologii blockchain i powiązanych z nią struktur wiąże się kształtowanie się nowego podejścia do tworzenia strategii i zmiana jej natury
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 538, s. 337-346
Keywords: blockchain; organizacja; technologia; teoria organizacji; token; organization; technology; organization theory