Współdziałanie przy formułowaniu celów strategicznych na przykładzie obszaru funkcjonalnego aglomeracji leszczyńskiej - Perska-Tembłowska, Anita (Cooperation in setting goals on the example of the functional area of Leszno agglomeration, 2018)
Formułowanie strategii rozwoju gminy stanowi wieloetapowy proces, w który zaangażowane są różne podmioty i jednostki, w większości zlokalizowane na terenie danej gminy. Jeszcze większym wyzwaniem w zakresie organizacji i zarządzania jest formułowanie strategii rozwoju dla obszaru obejmującego gminy, które charakteryzują się wspólnymi uwarunkowaniami geograficznymi, społeczno-gospodarczymi, systemem powiązań funkcjonalnych. Wówczas następuje konieczność podjęcia dialogu między interesariuszami tych gmin. Głównym celem artykułu była identyfikacja interesariuszy zaangażowanych w proces wyboru celów strategicznych zawartych w Strategii Rozwoju Społeczno- Gospodarczego Obszaru Funkcjonalnego Aglomeracji Leszczyńskiej do 2030 roku. Wskazane zostały mechanizmy współdziałania oraz stosowane narzędzia mające na celu rozpoznanie potrzeb i oczekiwań interesariuszy gmin. W artykule wykorzystano informacje pozyskane w trakcie wywiadu pogłębionego oraz dokonano analizy literatury i materiałów źródłowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 538, s. 328-336
Keywords: cele strategiczne; strategia rozwoju lokalnego; współzarządzanie; współdziałanie; obszar funkcjonalny; strategic goals; strategy of local development; governance; cooperation; functional area