Problemy podczas wdrażania Systemu Ekozarządzania i Audytu (EMAS) w przedsiębiorstwie - Nycz-Wróbel, Jadwiga (Problems during the implementation of the Eco-Management and Audit Scheme (EMAS) system in the enterprise, 2018)
Celem artykułu była próba odpowiedzi na pytanie, jakie problemy mogą pojawiać się podczas wdrażania systemu EMAS w przedsiębiorstwach implementujących system z uwzględnieniem najnowszych jego wymagań, wprowadzonych Rozporządzeniem Komisji (UE) 2017/1505 z 28 sierpnia 2017. W pierwszej części przedstawiono procedurę wdrażania systemu EMAS, co stanowi punkt wyjścia do zrozumienia problemów związanych z implementacją systemu. Następnie przedstawiono bariery związane z wdrażaniem systemu EMAS, najczęściej wskazywane przez organizacje z różnych krajów europejskich, wyłonione przez autorkę na podstawie analizy badań literaturowych. W dalszej części przedstawiono wyniki badań empirycznych przeprowadzonych w 2015 r. wśród polskich przedsiębiorstw zarejestrowanych w systemie EMAS. Stwierdzono, że podczas implementacji systemu EMAS mogą pojawiać się problemy związane z przeprowadzeniem wstępnego przeglądu środowiskowego oraz identyfikacji przepisów prawnych i aspektów środowiskowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 538, s. 292-303
Keywords: System Ekozarządzania i Audytu; EMAS; system zarządzania środowiskowego; bariery EMAS; Eco-Management and Audit Scheme; environmental management system; EMAS drivers