Ocena dojrzałości przedsiębiorstwa w obszarze skutecznego wdrażania lean management - indagacja w przemyśle maszynowym - Nogalski, Bogdan; Niewiadomski, Przemysław (Enterprise maturity assessment in the effective lean management implementation area – questioning in the engineering industry, 2018)
Fundamentalnym celem publikacji jest ocena poziomu dojrzałości przedsiębiorstw wytwórczych w obszarze skutecznego wdrażania lean management. W nawiązaniu do tak nakreślonego celu jako działanie niezbędne zarekomendowano: na płaszczyźnie teoretycznej nominowanie pytań opiniujących poziom dojrzałości w sferze skutecznej implementacji lean management; na płaszczyźnie projektowej skompilowanie narzędzia badawczego w postaci arkusza oceny stanowiącego wypadkową eksploracji piśmiennictwa oraz dyskusji wśród celowo dobranych ekspertów; na płaszczyźnie empirycznej indagację wśród producentów sektora maszyn rolniczych (weryfikacja metody w praktyce). Interdyscyplinarność nauk o zarządzaniu stwarza problemy w doborze metod badawczych, za pomocą których zamierza się opisywać dany problem. W badaniach empirycznych często wykorzystuje się (bezpośrednio lub z pewnymi modyfikacjami) zweryfikowane w innych badaniach metody i narzędzia badawcze. Podobnie postępują autorzy pracy, jednak metoda i narzędzia są dobrane według przyjętej koncepcji metodycznej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 538, s. 275-291
Keywords: lean management; szczupłe zarządzanie; dojrzałość przedsiębiorstwa; sektor maszyn rolniczych; enterprise maturity; agricultural machinery sector