Kryteria doboru metod implementacji strategii w przedsiębiorstwie - Noga, Gracjana (Methods selection in the process of strategy implementation in an enterprise, 2018)
W artykule skoncentrowano się na problemie doboru metod implementacji strategii w przedsiębiorstwie. W celu sprawnej implementacji strategii w przedsiębiorstwie powinny być wykorzystywane te spośród metod, które w jak największym stopniu starają się wypełnić funkcje przyjęte w procesie implementacji strategii. Niemniej często na wybór metod wpływ ma szereg różnych uwarunkowań. Zaprezentowana w artykule koncepcja doboru metod implementacji strategii w przedsiębiorstwie opiera się na uwzględnieniu w procesie doboru metod kryteriów dotyczących warunków funkcjonowania przedsiębiorstw oraz różnych uwarunkowań sytuacyjnych. W pierwszej części zaprezentowano zestawienie metod, które mogą być wykorzystywane do wdrażania strategii w przedsiębiorstwie. Następnie metody uporządkowano, biorąc pod uwagę obszar ich zastosowania. W ostatniej części zaprezentowano, biorąc pod uwagę różne kryteria dotyczące uwarunkowań funkcjonowania przedsiębiorstw, możliwość zastosowania zaproponowanych metod
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 538, s. 262-274
Keywords: zarządzanie strategiczne; implementacja strategii; dobór metod; strategic management; strategy implementation; methods selection