Wpływ rodzinności na kształtowanie się strategii przedsiębiorstw rodzinnych - Marjański, Andrzej; Sułkowski, Łukasz (Influence of family spirit on the development of family businesses strategy, 2018)
W artykule podjęto problematykę wpływu rodzinności na tworzenie i implementację strategii przedsiębiorstwa rodzinnego. Przedsiębiorstwa rodzinne stanowią unikalny typ podmiotów gospodarczych wynikający z współistnienia i oddziaływania na siebie dwóch systemów: rodziny i przedsiębiorstwa. Rodzinność stanowi kluczowy czynnik wpływający na funkcjonowanie, rozwój i kreowanie strategii firm rodzinnych. Konstelacja rodzinno-biznesowa oraz perspektywa działania poprzez pokolenia sprawia, że strategie firm rodzinnych są odmienne od zachowań przedsiębiorstw anonimowych, i implikuje wiele wyzwań w wielu obszarach. W wymiarze strategicznym osiągnięcie konkurencyjności biznesu rodzinnego bez zrozumienia czynników wpływających na jego proces rozwoju i osiągane wyniki wydaje się trudny. Strategia biznesu rodzinnego stanowi trudne wyzwanie połączenia analizy otoczenia oraz koncepcji działania podmiotu wskazującej na jego tożsamość i wartości. A najbardziej wyrazistym przykładem jest sukcesja międzygeneracyjna
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 538, s. 216-224
Keywords: przedsiębiorstwo rodzinne; strategia przedsiębiorstwa; rodzinność; family business; business strategy; family spirit