Adaptacyjność strukturalna polskich przedsiębiorstw jako przejaw procesu adaptacji organizacji - Kraśniak, Janusz (Structural adaptability of Polish enterprises as a form of the organization’s adaptation proces, 2018)
W artykule zaprezentowano wyniki postępowania badawczego zmierzającego do identyfikacji poziomu adaptacyjności struktur organizacyjnych polskich przedsiębiorstw. Przedstawiono także założenia i istotę zmiany struktury organizacyjnej interpretowanej jako proces jej adaptacji. Na podstawie ankiet skierowanych do kierownictwa badanych przedsiębiorstw zidentyfikowano stan odpowiedniości i luki strukturalnej. Stan odpowiedniości strukturalnej potwierdzający wysoki poziom zdolności adaptacyjnych badanych przedsiębiorstw w większym stopniu dotyczy cech struktur organizacyjnych i cech kontekstu organizacyjnego oraz kontekstu konstytuowanego przez mikrootoczenie krajowe i makrootoczenie. Stan luki strukturalnej wskazujący na niższy poziom zdolności adaptacyjnych dotyczy stanu cech struktur i cech kontekstu konstytuowanego głównie przez mikrootoczenie międzynarodowe
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 538, s. 194-203
Keywords: struktura organizacyjna; zdolności adaptacyjne; odpowiedniość strukturalna; luka strukturalna; organizational structure; adaptability; structural adaptability; structural gap