Atrybuty systemu zarządzania energią - Hajduk-Stelmachowicz, Marzena (Attributes of the energy management system, 2018)
Zarządzanie energią na bazie wymagań normy ISO 50001 jest przykładem podejmowania systemowych działań ekoinnowacyjnych, zarówno w obszarze cenowym, jak i jakościowym. Artykuł ma charakter teoretyczno-przeglądowy i zawiera własne analizy dokumentów obowiązujących w zakresie tworzenia i funkcjonowania systemów zarządzania energią. Jego celem jest wskazanie cech systemu zarządzania energią rekomendowanego przez International Organization for Standardization, tworzonego na podstawie nowego w polskich realiach standardu międzynarodowego. Zrozumienie istoty formalnego systemu zarządzania energią (budowanego na bazie wymagań i wskazówek normy ISO 50001) jest kluczowe, by zagwarantować skuteczność tego rozwiązania w praktyce gospodarczej. W odróżnieniu np. od systemu zarządzania środowiskowego bazującego na wymaganiach normy PN-EN ISO 14001:2005, w przypadku systemu powstałego na bazie normy PN-EN ISO 50001:2012 widoczny jest zarówno zarządczy, jak i wykonawczy (odnoszący się do wymagań udowodnienia osiągniętych celów) charakter standardu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 538, s. 155-163
Keywords: system zarządzania energią; ISO 50001; efektywność energetyczna; ekoinnowacje; energy management system; energy efficiency; eco-innovation