Strategia w warunkach współpracy sieciowej: elastyczność czy usztywnienie? Wyniki badań terenowych - Ćwik, Krzysztof; Lichtarski, Janusz Marek; Piórkowska, Katarzyna (Strategy under conditions of network cooperation: flexibility or rigidity? Field study results, 2018)
Sieci międzyorganizacyjne często utożsamia się z wysoką elastycznością i zdolnościami adaptacyjnymi. Brak jest jednak jednoznacznych potwierdzeń empirycznych w tym obszarze, w szczególności dotyczących elastyczności na płaszczyźnie wewnątrzorganizacyjnej. Głównym celem opracowania jest prezentacja wyników badań terenowych nad elastycznością strategii organizacji węzłowych. Wykorzystując metodę przekrojowego studium przypadku, pogłębionej analizie poddano siedem przedsiębiorstw, stosując różne techniki gromadzenia danych, a dwa przedsiębiorstwa scharakteryzowano szczegółowo w opracowaniu. Zaprezentowane badania ukazują przykłady przeciwnych kierunków zmian w obszarze elastyczności strategicznej w warunkach współpracy sieciowej. W przypadku jednego z obiektów badania zaobserwowano, że rzeczywiście zwiększeniu stopnia intensyfikacji powiązań sieciowych towarzyszyło zwiększenia stopnia elastyczności strategii. W drugim jednak kierunek ten był odwrotny – zwiększanie stopnia intensyfikacji współpracy sieciowej skutkowało „usztywnieniem” strategii działalności
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 538, s. 111-124
Keywords: sieć międzyorganizacyjna; elastyczność strategii; słabości i zagrożenia współpracy sieciowej; inter-organizational network; flexibility of strategy; weaknesses and threats of network cooperation