Programy redukcji stresu zawodowego w Polsce i innych krajach UE - Mołek-Winiarska, Dorota (Occupational stress management interventions in Poland and other EU countries, 2011)
W krajach Unii Europejskiej prowadzi się liczne badania zarówno podłużne (od ponad 20 lat), jak i poprzeczne (obecnie we wszystkich krajach UE oraz Norwegii), dotyczące poziomu oraz skutków stresu w pracy. Wyniki tych badań wskazują, iż stres związany z pracą jest z roku na rok coraz dotkliwiej odczuwany i ma coraz większy wpływ na zdrowie psychiczne i fizyczne pracowników. Niniejszy artykuł ma na celu wyjaśnienie, czym jest stres zawodowy oraz jakie są jego skutki dla pracownika i organizacji. Prezentuje również różnorodne programy redukcji stresu, stosowane szeroko w niektórych krajach UE. Na koniec przedstawiono także badania polskie dotyczące znajomości i powszechności wdrożenia przedstawianych programów interwencyjnych
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2011, Nr 2 (4), s. 209-220
Keywords: stres; stres zawodowy; zarządzanie stresem; psychologia; emocje; stress; occupational stress; stress management; prevention; psychology