W kierunku modelu demokratycznej konsolidacji - Nowotarski, Bartłomiej (Towards the democratic consolidation paradigm, 2011)
Artykuł jest propozycją modelu demokratycznej konsolidacji dla państw, którym udało się opuścić totalitarne lub autorytarne piekło przeszłości, a zatem dokonać skutecznej tranzycji. Poszukiwanie takiego modelu jest ważne również dlatego, że dotychczas zaledwie 27% państw, z tych, które rozpoczęły swoją historyczną wędrówkę, skutecznie skonsolidowało demokrację. Proponowany model określa warunki demokratycznej konsolidacji oraz system instytucji publicznych umożliwiający ich osiągnięcie. Istotą modelu jest jednak głównie możliwość przeciwdziałania zjawiskom erozji młodych demokracji
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2011, Nr 2 (4), s. 176-194
Keywords: demokracja; konsolidacja demokracji; demokratyczna tranzycja; erozja demokracji; young democracies; democratic consolidation; democratic transition; institutional design; democratic erosion