Społeczne skutki korupcji politycznej - Brol, Marcin (Social consequences of political corruption, 2011)
W niniejszym opracowaniu przedstawiono niepublikowaną wcześniej własną koncepcję teoretyczną korupcji i jej odmiany – korupcji politycznej. W pracy podjęto próbę usystematyzowania wiedzy dotyczącej tego niepożądanego zjawiska. Autor stawia tezę, że korupcja trwale niszczy porządek i ład społeczny. W związku z tym konieczne jest zapewnienie przejrzystości sektora publicznego, którą można osiągnąć tylko w systemie demokratycznym, w którym obywatele mają prawo i obowiązek reagować w przypadku wykrycia zagrożeń dla funkcjonowania państwa. W krajach o rządach autorytarnych korupcja spowodować może niepokoje społeczne lub wręcz rewolucje, czego przykładem mogą być wydarzenia w Egipcie i Tunezji z początku 2011 r.
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2011, Nr 2 (4), s. 163-175
Keywords: korupcja; polityka; ekonomia sektora publicznego; corruption; politics; economics of public sector