Kościół katolicki a bezpieczeństwo społeczne w Polsce - Nassalska, Emilia (Catholic Church and social security in Poland, 2011)
Artykuł ma na celu odpowiedź na pytanie, czy i w jaki sposób Kościół katolicki, jako jeden z podmiotów polityki społecznej, włącza się w realizację zadań systemu zabezpieczenia społecznego w Polsce. W tym celu autorka omawia aktywność Kościoła katolickiego w obszarze społecznym w teorii i praktyce. Przedstawia najważniejsze zasady nauki Kościoła odnoszące się do działalności społecznej, a także wskazuje zadania podmiotów powołanych do jej realizacji. W dalszym etapie podejmuje próbę analizy działalności prowadzonej przez Kościół, badając inicjatywy społeczne różnych organizacji kościelnych, takich jak Caritas, zgromadzenia zakonne czy parafialne zespoły charytatywne. W podsumowaniu autorka prezentuje próbę oceny znaczenia działalności badanego podmiotu w realizacji polityki wobec ubóstwa jako najważniejszego ryzyka socjalnego systemu zabezpieczenia społecznego
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2011, Nr 2 (4), s. 138-162
Keywords: bezpieczeństwo społeczne; ubóstwo; doktryna i działalność społeczna Kościoła Katolickiego; Caritas; social security; poverty; catholic teaching; social activity of Catholic Church