Organizacja pracy w świetle koncepcji Społecznej Odpowiedzialności Organizacji - Jagoda, Agnieszka (Work organization in the light of Corporate Social Responsibility, 2011)
W artykule zaprezentowano sylwetkę pracownika jako jednego z adresatów koncepcji Społecznej Odpowiedzialności Organizacji. Szczególną uwagę poświęcono aspektowi organizacji pracy człowieka w kontekście zapewnienia mu poczucia bezpieczeństwa. Rozpatrywano takie kwestie, jak: forma organizacji pracy, podział pracy, stopień obciążenia pracą, forma organizacji czasu pracy i kształtowanie warunków pracy. W świetle tych rozważań, uzupełnionych wynikami badań empirycznych, uznano, że poczucie bezpieczeństwa polskiego pracownika w środowisku pracy jest niskie, a na jego poprawę może wpłynąć implementacja koncepcji Społecznej Odpowiedzialności Organizacji
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2011, Nr 2 (4), s. 106-112
Keywords: organizacja pracy; społeczna odpowiedzialność organizacji; czas pracy; warunki pracy; work organisation; corporate social responsibility; working time; work conditions; work security; CSR