Oczekiwania pracodawców wobec absolwentów szkół ponadgimnazjalnych w regionie jeleniogórsko-legnickim. Komunikat z badań - Gilga, Krystyna (Employers expectations towards secondary school former pupils in Jelenia Góra and Legnica region. Research findings, 2011)
Celem artykułu jest przedstawienie wyników badań dotyczących oczekiwań pracodawców wobec absolwentów. Badaniem objęto 1520 pracodawców z regionu jeleniogórsko- legnickiego. Podstawowe wnioski to: pracodawcy niechętnie współpracują ze szkołami, nieliczni zatrudniają absolwentów. Cechami decydującymi o ich zatrudnieniu są umiejętności praktyczne, ambicja i duża motywacja do pracy
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2011, Nr 2 (4), s. 91-105
Keywords: oczekiwania pracodawców; korzyści i bariery współpracy; employers expectations; advantages and barriers of cooperation