Wpływ rozwoju społeczno-gospodarczego na umiejętności pracowników (rozważania w związku z badaniami foresight nad kapitałem ludzkim w polskiej gospodarce opartej na wiedzy) - Antczak, Zbigniew (The influence of social and economic development on workers’ skills (with respect to foresight research on human capital in Polish knowledge-based economy), 2011)
Autor zdiagnozował zakresy umiejętności kapitału ludzkiego potrzebne w gospodarce opartej na wiedzy w Polsce. Nadto, w ramach rozważań epistemologicznych, zidentyfikował zakresy znaczeniowe podstawowych pojęć, tj. kwalifikacji, kompetencji, umiejętności, kapitału ludzkiego, strategii, scenariusza, foresight, a następnie usystematyzował relacje pomiędzy nimi
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2011, Nr 2 (4), s. 58-90
Keywords: kwalifikacje; kompetencje; umiejętności; kapitał ludzki; strategia; scenariusz; foresight; gospodarka oparta na wiedzy; qualifications; competence; skills; human capital; strategy; scenario; knowledge-based economy