Strategia flexicurity a powstanie kategorii prekariatu - Skóra, Maria (Flexicurity strategy and the emergence of precariat category, 2011)
W konsekwencji zmian stosunków produkcji, wynikających z postępu technicznego, globalizacji, finansjeryzacji, zmianie uległy także stosunki pracy. Daleko posunięta indywidualizacja pracy, zarówno w jej wymiarze czasowym, jak organizacji przestrzennej i prawnej, wymusza mobilność, samodzielność i elastyczność – niezbędne do wypracowania satysfakcjonujących sposobów utrzymania się. Strategia flexicurity – łączenia elastycznego zatrudnienia z wysokim poziomem bezpieczeństwa socjalnego – jest jedną z kluczowych rekomendacji dla państw członkowskich Unii Europejskiej. Będąc jednak miękkim prawem, nie gwarantuje standardów jakości zatrudnienia. Stąd ryzyko pojawienia się nowej kategorii wykluczenia nie tylko ekonomicznego, ale także społecznego: prekariatu elastycznego zatrudnienia
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2011, Nr 2 (4), s. 44-57
Keywords: elastyczne formy zatrudnienia; ryzyko; bezpieczeństwo socjalne; prekariat; wykluczenie; flexible employment; risk; social security; precariat; exdusion