Problem finansowania świadczeń medycznych – prywatne ubezpieczenia zdrowotne - Kubów, Adam (Financing medical services – private health insurance, 2011)
Organizacja systemu ochrony zdrowia należy do tych zagadnień, któremu we współczesnych rozwiniętych społeczeństwach poświęca się najwięcej uwagi. Poddawana jest ona ciągle różnym zmianom, których myślą przewodnią jest poprawa efektywności jej funkcjonowania. W krajach OECD podstawową formą finansowania świadczeń medycznych są powszechne ubezpieczenia publiczne, natomiast prywatne ubezpieczenia mają z nimi różne powiązania. Najczęściej ubezpieczenia prywatne uzupełniają ubezpieczenia publiczne i są źródłem finansowania świadczeń niedostępnych w systemie publicznym lub też dają możliwość pokrycia dopłat do świadczeń udzielanych w ramach publicznej ochrony zdrowia. Rozwój ich jednak napotyka liczne bariery, wśród których można wymienić przede wszystkim stopień zamożności społeczeństwa
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2011, Nr 2 (4), s. 27-43
Keywords: ochrona zdrowia; ubezpieczenia społeczne; ubezpieczenia prywatne; bariery; korzyści; health care; private insurance; public insurance; barriers; advantages