Rola rzemiosła w rozwoju społecznym Wrocławia w latach 1945-1989 - Konopska-Struś, Emilia (The role of craft in the social development of Wrocław in the years 1945-1989, 2011)
Działania rzemiosła na rzecz rozwoju społecznego Wrocławia po II wojnie światowej i w okresie PRL są ściśle powiązane z jego funkcjami gospodarczymi. Bezpośrednio po wojnie rzemieślnicy brali udział w odbudowie miasta ze zniszczeń wojennych. Ponadto, zaopatrując rynek w dobra i usługi, których nie mógł dostarczyć sektor państwowy, mieli wpływ na poprawę warunków bytowych ludności. Najistotniejszą działalnością rzemiosła na rzecz rozwoju społecznego Wrocławia była oświata i związana z nią działalność wychowawcza. W artykule przedstawiono również działalność społeczną i socjalną rzemiosła
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2011, Nr 1 (3), s. 221-236
Keywords: rzemiosło; pozarolniczy sektor prywatny; szkolnictwo zawodowe; czyny społeczne; craft; private non-agricultural sector; vocational education; community actions