Pewne konteksty procesów edukacji - Stańczyk, Piotr (Education in context of professional security factors, 2011)
Zasadniczym tematem artykułu jest teoria osobowości K. Obuchowskiego. Z teorii tej dają się wyprowadzić interesujące wnioski dotyczące roli edukacji w kontekście czynników zawodowego bezpieczeństwa. Teoria ta poszerza znacząco zestaw czynników analizowanych w ekonomicznych ujęciach edukacji: modelu kapitału ludzkiego, modelu sygnalizacji, modelu społeczeństwa prokapitalistycznego. W artykule dostrzega się też zgodność teorii K. Obuchowskiego z określonymi koncepcjami zarządzania edukacją.
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2011, Nr 1 (3), s. 191-207
Keywords: model kapitału ludzkiego; model sygnalizacji; model społeczeństwa prokapitalistycznego; human capital model; signalling model; model the pro capitalist society