Wspieranie budowy kapitału społecznego sposobem zwiększania bezpieczeństwa - Markowska-Przybyła, Urszula (Supporting of social capital building as a way of safety increase, 2011)
W artykule zaprezentowano zależności pomiędzy kapitałem społecznym a szeroko pojętym bezpieczeństwem. Kapitał społeczny, dzięki swej złożoności, w różnorodny sposób wpływa na poziom bezpieczeństwa, m.in. dzięki temu, że oznacza wyższy poziom zaufania, rozwinięte sieci powiązań, lepszy obieg informacji, redukuje koszty transakcyjne, koszty koniecznej kontroli, a wraz z tym ryzyko gospodarcze. Wraz ze wzrostem poziomu kapitału społecznego zazwyczaj maleje poziom przestępczości czy ryzyko moralnego hazardu. Kapitał społeczny wpływa na poziom bezpieczeństwa obrotu gospodarczego, na poziom bezpieczeństwa socjalnego czy bezpieczeństwo publiczne. Wszystko to jest prawdziwe dla tzw. pozytywnego kapitału społecznego. Oddziaływanie negatywnego kapitału społecznego może przynosić skutki odwrotne. W artykule zaprezentowano także aktualne założenia polityki gospodarczej państwa odnośnie do procesów budowy kapitału społecznego w naszym kraju
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2011, Nr 1 (3), s. 177-190
Keywords: kapitał społeczny; bezpieczeństwo; polityka gospodarcza; social capital; safety; economic policy