Polityka imigracyjna Unii Europejskiej jako odpowiedź na wyzwania dla bezpieczeństwa wewnętrznego - Godlewska, Justyna (The EU immigration policy as the answer to challenge for the internal security, 2011)
Celem artykułu jest próba naszkicowania powiązań pomiędzy wspólnotową polityką imigracyjną a bezpieczeństwem wewnętrznym Unii Europejskiej. W szczególności podjęto w nim takie wątki jak: obecny stopień rozwoju wspólnej polityki imigracyjnej UE; problematyka migracyjna w strategii bezpieczeństwa wewnętrznego UE; instrumenty wspólnotowej polityki imigracyjnej w służbie polityki bezpieczeństwa UE; włączenie zagadnień migracyjnych do polityki zagranicznej UE. Główną tezą, do której odnosi się autorka, jest twierdzenie o wzrastającym stopniu uzewnętrznienia (externalization) wspólnotowej polityki imigracyjnej. Oznacza to wzrost znaczenia instrumentów nakierowanych na zapewnianie bezpieczeństwa migracyjnego poprzez eksternalizację ryzyka związanego z imigracją oraz włączenie problematyki imigracyjnej do obszarów współpracy z państwami trzecimi.
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2011, Nr 1 (3), s. 161-173
Keywords: imigracje; bezpieczeństwo wewnętrzne; współpraca; eksternalizacja ryzyka; immigration; internal security; cooperation; externalization of risk