Postrzeganie bezpieczeństwa przez mieszkańców wybranych krajów europejskich w świetle wyników europejskiego sondażu społecznego - Grześkowiak, Alicja (Perception of safety by residents of chosen European countries according to the results of European Social Survey, 2011)
W artykule poddano analizie odpowiedzi na pytania Europejskiego Sondażu Społecznego z 2008 r., które pozwalały ocenić stopień poczucia bezpieczeństwa mieszkańców krajów uczestniczących w tak obszernym międzynarodowym badaniu postaw i opinii. Rozpatrzono dane dotyczące trzech obszarów związanych z poczuciem bezpieczeństwa: bezpieczeństwo osobiste, zabezpieczenie warunków bytowych oraz brak zagrożenia atakami terrorystycznymi. Analizie poddano percepcję poziomu bezpieczeństwa w różnych aspektach oraz oceniono zmienność odpowiedzi na poszczególne pytania. Opierając się na metodzie skalowania wielowymiarowego, wskazano różnice w postrzeganiu bezpieczeństwa przez mieszkańców krajów o długim stażu w strukturach unijnych i mieszkańców krajów będących członkami Unii Europejskiej od niedawna.
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2011, Nr 1 (3), s. 148-160
Keywords: bezpieczeństwo; sondaż społeczny; analiza statystyczna; security; social survey; statistical analysis