Jakość życia mieszkańców Polski według województw w latach 2000-2009 - Wolańska, Wioletta (Quality of life of inhabitants of Poland by voivodeships in the years 2000-2009, 2011)
Obserwowane w Polsce przekształcenia systemowe wynikające z dążenia do budowy społeczeństwa obywatelskiego stwarzają nowe wyzwania i wymagają intensywnego rozwoju samorządów terytorialnych na wszystkich poziomach podziału administracyjnego. W wyniku wieloletniej, scentralizowanej polityki społeczno-ekonomicznej poszczególne regiony kraju charakteryzują się dużym zróżnicowaniem i borykają się nierzadko z odmiennymi problemami. Przed władzami lokalnymi stoją więc ważne zadania, związane z odpowiednią diagnozą i określeniem właściwej strategii rozwoju. Celem artykułu jest identyfikacja najistotniejszych czynników kształtujących jakość życia mieszkańców województw Polski oraz ocena jej zróżnicowania na przestrzeni lat 2000-2009 w wyróżnionych podzbiorowościach. Ocena ta została dokonana na podstawie subiektywnych opinii pochodzących z ogólnopolskiego badania „Diagnoza Społeczna”.
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2011, Nr 1 (3), s. 131-147
Keywords: warunki życia; jakość życia; satysfakcja życiowa; living conditions; quality of life; satisfaction of life