Bezpieczeństwo uczestników przedsięwzięć zbiorowego inwestowania działających w Unii Europejskiej - Szapiel, Jolanta (Safety of participants of collective investments of European open funds (UCITS), 2011)
W opracowaniu zajęto się problemem bezpieczeństwa finansowego, w szczególności zaś bezpieczeństwa uczestników europejskich funduszy otwartych (UCITS). Uzasadnieniem podjęcia tego problemu jest coraz większe znaczenie funduszy UCITS na jednolitym rynku kapitałowym. W pierwszej kolejności omówiono ujęcie nowej ekonomii instytucjonalnej dotyczące roli oraz miejsca rynku i państwa w kształtowaniu bezpieczeństwa w transakcjach między inwestorami i pośrednikami inwestycyjnymi. Następnie przedstawiono instytucje składające się na otoczenie instytucjonalne europejskiego rynku funduszy UCITS. Podkreślono zwłaszcza rolę ustawodawcy UE w tworzeniu i wzmacnianiu bezpieczeństwa uczestników funduszy UCITS. W dalszej kolejności zwrócono uwagę na podejście polskiego legislatora w zakresie budowania i utrwalania bezpieczeństwa posiadaczy jednostek uczestnictwa w kontekście jego wpływu na aktywność i konkurencyjność branży funduszy UCITS w Polsce.
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2011, Nr 1 (3), s. 113-130
Keywords: przedsięwzięcia zbiorowego inwestowania; instytucje; bezpieczeństwo finansowe; ochrona uczestników funduszy inwestycyjnych; collective investment undertakings; institutions; financial safety; protection of investment funds participants