Wpływ korporacji transnarodowych na społeczne poczucie niepewności i bezpieczeństwa w integrującej się Europie - Gieniec-Urbańska, Wioletta (The impact of transnational corporations on social feeling of safety and insecurity in Europe in the integrating process, 2011)
Integrująca się Europa jest jednym z głównych uczestników globalnego rynku i podlega wszystkim zachodzącym na nim procesom. Jednym z najistotniejszych zjawisk współczesnego życia jest rosnąca władza korporacji transnarodowych (KTN). Potęga finansowa i ekonomiczna w coraz większym stopniu umożliwia im wpływ na politykę i decyzje rządów oraz organizacji międzynarodowych. Społeczny niepokój wywołuje niepewność co do przyszłości suwerenności państw, a nawet demokracji, a także słaba regulacja prawna dotycząca KTN i szkody wyrządzane przez nie społeczeństwu. Poczucie bezpieczeństwa w społeczeństwie buduje tendencja uwalniania rynku od ingerencji państwa, słabnąca rola państwa w życiu obywateli oraz społeczna odpowiedzialność KTN. Gwarancji korzystania ze standardów demokracji nie może zapewnić społeczeństwu jednak żadna instytucja, nawet zjednoczona Europa.
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2011, Nr 1 (3), s. 100-112
Keywords: korporacja transnarodowa; suwerenność; odpowiedzialność społeczna; transnational corporation; sovereignty; social responsibility