Implikacje integracji międzynarodowej dla polskiej rodziny. Wybrane zagadnienia - Szczepaniak, Joanna (Implications of international integration for Polish family. Chosen aspects, 2011)
Przedmiotem niniejszego opracowania są wybrane aspekty przemian rodziny, które identyfikowane są z procesem integracji międzynarodowej. Punktem wyjścia przedstawionych tu rozważań są kontrowersje wokół polisemantyczności pojęcia rodziny oraz uwarunkowania deinstytucjonalizacji tradycyjnej rodziny, składającej się z małżonków i dzieci, ukonstytuowanej jako podstawowa komórka społeczna. Dla zobrazowania wpływu międzynarodowej integracji na warunki funkcjonowania rodzin w Polsce przedstawione zostały podstawowe dylematy związane z implementacją zasady subsydiarności, stanowiącej podstawę organizacji polityki społecznej w państwach Unii Europejskiej.
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2011, Nr 1 (3), s. 85-99
Keywords: polisemantyczność pojęcia rodziny; deinstytucjonalizacja; detradycjonalizacja; zasada subsydiarności; concept of the family; de-institutionalization; subsidiary principle