Polityka społeczna Unii Europejskiej w traktacie lizbońskim. Nowa „przestrzeń społeczna” dla Unii - Mering, Tomasz (Social policy of the European Union in the Treaty of Lisbon. Deepening the social dimension of the European integration?, 2011)
Podstawowym celem artykułu jest analiza reform instytucjonalnych i strukturalnych Unii Europejskiej, jakie zostały wprowadzone traktatem z Lizbony, z punktu widzenia europejskiej polityki społecznej. W artykule wykazano, że zmiany wprowadzone traktatem z Lizbony mają charakter ewolucyjny i z pewnością nie stanowią reform fundamentalnych, których przeprowadzenia domagali się zwolennicy Europy socjalnej w trakcie prac nad traktatem, najpierw konstytucyjnym, a później reformującym UE. Wpływ strategii „Europa 2020” na rozwój społecznego wymiaru integracji europejskiej również jest ograniczony. Wprawdzie strategia wzmacnia proces koordynacji unijnej w zakresie polityki społecznej, jednak faktyczny wkład w rozwój Europy socjalnej będzie uzależniony od woli politycznej państw członkowskich UE.
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2011, Nr 1 (3), s. 22-40
Keywords: strategia Europa 2020; europejska polityka społeczna; społeczny wymiar integracji europejskiej; Traktat Lizboński; otwarta metoda koordynacji; European social policy; social dimension of European integration; Treaty of Lisbon; open method of coordination; Strategy Europe 2020