Ocena zmian w trakcie rozwoju stawu łokciowego psów z zastosowaniem nowoczesnych metod obrazowania oraz ocena przydatności wybranych markerów genetycznych dysplazji - Kubiak-Nowak, Dominika (The assessment of changes during development of the elbow joint of dogs using modern imaging methods and the assessment of the usefulness of selected genetic markers of dysplasia, 2019)
Celem pracy było: 1. Określenie częstości występowania pierwotnych przyczyn dysplazji stawu łokciowego w okresie osteogenezy u psów, 2. Wyznaczenie optymalnego wieku psów do wykonania badania rentgenowskiego i tomografii komputerowej stawu łokciowego umożliwiającego wykrycie wczesnych zmian dysplastycznych, 3. Porównanie przydatności diagnostycznej badania rentgenowskiego i tomografii komputerowej w rozpoznawaniu dysplazji stawu łokciowego w okresie rozwoju szkieletowego u psów, 4. Zastosowanie badań polimorfizmów wybranych loci genowych do określania ich związku ze zmianami dysplastycznymi stawu łokciowego u psów.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: pies; dysplazja stawu łokciowego; diagnostyka obrazowa; rentgenodiagnostyka; tomografia komputerowa