Spójność gospodarcza krajów i regionów Unii Europejskiej ze szczególnym uwzględnieniem Polski - Wilk, Kazimiera (Economic cohesion of the countries and regions of the European Union with particular emphasis of Poland, 2018)
Zmniejszenie dysproporcji w rozwoju regionalnym jest celem interwencji finansowej Unii Europejskiej już co najmniej od 1972 r. Mimo intensyfikacji działań w tym zakresie różnice rozwojowe nadal istnieją, a nawet ulegały pogłębianiu po kolejnych rozszerzeniach Unii o kraje o niższym stopniu zaawansowania gospodarczego i o dużych zróżnicowaniach regionalnych. W perspektywie budżetowej 2014-2020 zwiększono środki wspierające rozwój krajów członkowskich i ich regionów. Nowością w polityce spójności jest zwiększenie środków pozostawionych do dyspozycji regionom. Głównym beneficjentem środków europejskich jest Polska. Środki finansowe przeznaczone na realizację regionalnych programów operacyjnych w Polsce wzrosły z 17,3 mld w okresie 2007-2013 do 31,3 mld euro w okresie 2014-2020. W artykule zbadano zmiany w poziomie rozwoju krajów członkowskich, różnice między najbogatszymi i najbiedniejszymi regionami Unii oraz zmiany w rozwoju regionalnym Polski.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 536, s. 179-189
Keywords: rozwój regionalny; spójność gospodarcza; polityka spójności; programy operacyjne; regional development; economic cohesion; cohesion policy; operational programs