Wyzwania dla polityki spójności związane ze wsparciem innowacyjnychMSP na przykładzie Polski - Szmigiel, Kinga (Challenges for cohesion policy related to the support of innovative SMEs on the example of Poland, 2018)
Artykuł przedstawia analizę problematyki wspierania innowacyjnych MSP, która ulegała stopniowym zmianom w kolejnych dokumentach strategicznych Unii Europejskiej. W oparciu o te zmiany ewolucję przechodziły również polskie dokumenty strategiczne tworzone dla kolejnych okresów programowania, począwszy od akcesji do UE w 2004 r. Pomimo rosnącej wagi wsparcia sektora MSP, zwłaszcza podmiotów wdrażających innowacje, przełożenie tego priorytetu na konkretne działania nadal stanowi dla Polski duże wyzwanie. Polski sektor MSP wykazuje zróżnicowane potrzeby, na które polityka krajowa oraz unijna odpowiadają jedynie częściowo. Skupienie jedynie na podmiotach wdrażających innowacje, przy jednoczesnym zaostrzeniu kryteriów przyznawania pomocy, może prowadzić do polaryzacji sektora, w którym jedynie niewielki procent podmiotów będzie kwalifikował się do otrzymywania wsparcia. W Polsce potrzebne jest szersze spektrum instrumentów pomocowych, które uwzględniłyby różne potrzeby i możliwości rozwojowe małych i średnich firm.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 536, s. 152-159
Keywords: innowacyjność; polityka spójności; okres programowania 2014-2020; MSP; innovation; cohesion policy; 2014-2020 programming period; SME