Terytorializacja polityki spójności UE - rekomendacje dla Polski - Kwaśny, Jakub (Territorialisation of the EU cohesion policy - recommendations for Poland, 2018)
Możliwe zmiany poziomu finansowania europejskiej polityki spójności, reforma budżetu UE, a także wzrost zamożności polskich regionów to tylko niektóre z wyzwań dla polityki spójności w Polsce po roku 2020. Celem artykułu jest przedstawienie zmian i rekomendacji – głównie dla władz publicznych – w zakresie terytorialnego ukierunkowania działań polityki spójności Unii Europejskiej po 2020 r. Rosnąca rola władz lokalnych i regionalnych w osiąganiu celów strategicznych, przy jednoczesnym zmniejszaniu możliwości zewnętrznego finansowania, wymusza zastosowanie bardziej efektywnych mechanizmów wdrażania unijnych polityk. Oparte na kontekście miejsca (place-based approach) podejście do interwencji, z uwzględnieniem wniosków z mijającej perspektywy, w praktyce powinno pobudzić współpracę władz lokalnych różnego typu przy planowaniu i wdrażaniu wspólnych strategii na rzecz zrównoważonego rozwoju społeczno-gospodarczego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 536, s. 122-130
Keywords: polityka spójności Unii Europejskiej; terytorializacja rozwoju; kapitał terytorialny; rozwój terytorialny; zintegrowane inwestycje terytorialne; European Union cohesion policy; territorialisation of development; territorial capital; territorial development; integrated territorial investments