Niestandardowe formy zatrudnienia jako jeden z wymiarów segmentacji rynku pracy - Kukulak-Dolata, Iwona (Non-standard forms of employment as one of the dimensions of labor market segmentation, 2018)
Według teorii dualnego rynku pracy rynek składa się z dwóch oddzielnych segmentów. Jeden to segment „pierwotny”, na którym znajdują się atrakcyjne miejsca pracy, cechujące się wysokimi wynagrodzeniami, stabilnością oraz dobrymi warunkami zatrudnienia. Drugi segment to „wtórny”, charakteryzujący się niskimi zarobkami, wysoką rotacją, brakiem możliwości rozwoju. Zatrudnienie niestandardowe wprowadza pracowników na drugi segment rynku pracy. Prezentowane w artykule wyniki badań dowodzą, że przejścia pracowników między dwoma tradycyjnymi segmentami rynku pracy są ograniczone. Na ogół oznacza to, że pracownicy funkcjonują w „drugim segmencie rynku” pracy przez dłuższy okres swojej aktywności zawodowej. Oznacza to, że niestandardowe formy zatrudnienia są czynnikiem determinującym podział rynku pracy i utrwalają jego dualizację.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 536, s. 113-121
Keywords: segmentacja rynku pracy; niestandardowe formy zatrudnienia; segmentation of the labor market; non-standard forms of employment