Brexit a polityka spójności - Kotliński, Kamil (Brexit vs. cohesion policy, 2018)
Celem badań jest identyfikacja potencjalnych zagrożeń dla polityki spójności wynikających z opuszczenia Unii Europejskiej przez Wielką Brytanię. Zastosowano metodę statyki porównawczej, pomijając inne czynniki wpływające na przyszłość polityki spójności. Wielka Brytania jest dużym płatnikiem netto do wspólnego budżetu UE – brytyjski wkład netto wynosi ok. 5-7% budżetu UE. Jednym z możliwych scenariuszy jest zmniejszenie budżetu UE, w tym wydatków na politykę spójności. Wielka Brytania jest dużym, zamożnym krajem, więc opuszczenie przez nią UE równoznaczne będzie z obniżeniem statystycznego średniego PKB na jednego mieszkańca Unii. Tym samym we wszystkich regionach należących do państw pozostających w UE wskaźniki PKB na mieszkańca wyrażone jako ułamek średniej unijnej będą wyższe. Dla niektórych regionów może to oznaczać, że przestaną być zaliczane do regionów słabiej rozwiniętych. W konsekwencji zmniejszy się ich dostęp do funduszy polityki spójności.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 536, s. 105-112
Keywords: Brexit; integracja; dezintegracja; Unia Europejska; polityka spójności; integration; disintegration; European Union; cohesion policy