Spójność europejska w XXI wieku – oczekiwania a efekty ilościowe - Jegorow, Dorota (European cohesion in the XXIst century – expectations vs. quantitative results, 2018)
Artykuł prezentuje wyniki analizy opracowanej na bazie wybranych wskaźników polityki spójności UE sklasyfikowanych w kategorii inteligentny rozwój w układzie przestrzenno-czasowym. Materiał badawczy stanowią zasoby Eurostatu – szeregi czasowe Produktu Krajowego Brutto (na mieszkańca w parytecie siły nabywczej) i wskaźnika zatrudnienia obejmujące lata 2004-2016 dla jednostek NUTS-2. Przeprowadzona analiza pozwala na sformułowanie wniosku, że systematycznemu wzrostowi wartości poszczególnych wskaźników nie towarzyszyło zmniejszanie się ich bezwzględnych różnic, a wprost przeciwnie: doszło do ich wzrostu. Wyznaczone relacje nie są dobrym prognostykiem zmian dokonujących się w zakresie polityki spójności. Brak konwergencji, przy jednoczesnych dowodach na występowanie zjawiska dywergencji, może stać się przyczyną dezintegracji europejskiej. Długotrwałe różnice w kondycji społeczno-gospodarczej regionów stanowią realne zagrożenie związane z marginalizacją, a w konsekwencji wykluczeniem.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 536, s. 60-68
Keywords: konwergencja; nierówności społeczno-gospodarcze; polityka spójności; Unia Europejska; wskaźniki polityki spójności; convergence; socio-economic inequalities; cohesion policy; European Union; cohesion policy indicators